5 Cadangan Minyak Hitam Kereta yang Terbaik untuk Kereta Lama

Minyak enjin  atau sering disebut “minyak hitam” memainkan peranan penting dalam menjaga enjin kereta lama. Pemilihan minyak enjin yang berkualiti dapat melindungi enjin, meningkatkan kecekapan operasi, dan memanjangkan jangka hayat kenderaan.

Kami memberikan cadangan minyak enjin untuk kereta lama pengeluarannya di bawah tahun 2020. Selain dari segi harga yang murah serendah RM50 bagi CASTROL GTX 20W50 4L, kami juga mengikuti garis panduan API untuk pemilihan kami supaya anda dapat panduan yang tepat dan selamat.

Sedikit penerangan, spesifikasi API semasa ialah SP,SM,SN,SL,SJ, yang terkini itu adalah SP adalah kod pada minyak hitam yang menerangkan minyak itu sesuai untuk usia kereta anda. <<boleh baca lanjut pada klik link

Jenis Minyak Enjin

Terdapat tiga jenis minyak enjin di Malaysia; minyak sintetik penuh, minyak sintetik separuh, dan minyak mineral. Setiap jenis mempunyai kelebihan tersendiri untuk kereta lama. Biasa mineral adalah minyak paling murah, kedua semi-synthetic dan paling mahal adalah fully synthetic yang menawarkan prestasi lebih tinggi dan hayat waktu tukar lebih lama.

5 Cadangan Teratas

  • Minyak Enjin Castrol: Sesuai untuk pelbagai jenis enjin termasuk model lama, memberikan perlindungan yang baik.
  • Minyak Enjin Perodua: Menawarkan pilihan seperti minyak mineral yang mungkin serasi dengan enjin lama.
  • Minyak Enjin Petronas: Jenama tempatan dengan pelbagai minyak enjin yang sesuai untuk keperluan kereta lama.
  • Minyak Enjin Shell: Diakui secara global dan boleh digunakan dalam kenderaan lama.
  • Minyak Enjin Liqui Moly: Menyediakan minyak sintetik penuh dan minyak mineral yang sering disarankan untuk enjin lama.

Pilihan Minyak Enjin Terbaik untuk Kereta Lama

Setiap jenama minyak enjin yang disebutkan mempunyai produk yang terkenal dan telah terbukti keberkesanannya untuk kereta lama. Berikut adalah senarai minyak enjin berserta jenis dan spesifikasi mereka yang sesuai untuk kereta lama:

ShellPerodua
Shell Helix HX3Perodua 5W-30
Minyak enjin shell helixhx3minyak hitam perodua
API SL/CF MineralAPI SM, Semi-Synthetic
Minyak mineral yang direka untuk mesin yang lebih tua.sesuia untuk kereta Perodua lama dengan formulasi semi-sintetik.
Shopee LinkShopee Link
PetronasCastrol
Petronas Mach 5 PLUS 20W-50CASTROL GTX 20W-50
petronas mach 5castrol gtx
API SL/CC, MineralAPI SM, Mineral
Sesuai untuk cuaca Malaysia dan penggunaan harian.Minyak mineral yang menyediakan perlindungan asas yang baik.
Shopee LinkShopee Link

Mengapa Minyak Hitam Kereta Ini Popular

Setiap jenama minyak hitam ini dipilih kerana keupayaan mereka untuk memenuhi keperluan khusus kereta lama. Contohnya, minyak mineral seperti CASTROL GTX 20W-50 dan Shell Helix HX3 menyediakan perlindungan yang kukuh untuk enjin yang telah lama digunakan.

Minyak semi-sintetik seperti CASTROL MAGNATEC 10W-40 dan LIQUI MOLY MOS2 LEICHTLAUF 10W30 memberikan keseimbangan antara perlindungan dan prestasi pada harga yang berpatutan, sementara pilihan kedua seperti PETRONAS Syntium 800 5W-30 dan Shell Helix High Mileage menawarkan formula yang lebih maju yang sesuai untuk enjin yang telah berjalan jarak jauh.

Aspek kekentalan, adaptasi dengan keadaan cuaca Malaysia, dan keupayaan untuk memelihara komponen enjin adalah faktor penting yang membuatkan jenama-jenama ini popular untuk kereta lama.

Liqui MolyCASTROL
LIQUI MOLY MOS2 LEICHTLAUF 10W30CASTROL MAGNATEC 10W-40
minyak enjin liqui molycastrol magnatec 10w 40
API SL, Semi-SyntheticAPI SN/CF semi-synthetic
Menawarkan pelinciran yang baik dengan tambahan MOS2 untuk pengurangan geseran.Pilihan kedua yang menawarkan perlindungan yang lebih baik dengan teknologi semi-sintetik.
Shopee LinkShopee Link
PETRONAS Shell
PETRONAS Syntium 800 5W-30Shell Helix High Mileage 15W-50
petronas 800 shell helix 15w -50
API SN, Semi-Synthetic API SN/CF, semi-synthetic
Pilihan kedua yang menyediakan prestasi tinggi untuk enjin moden dan lama.Pilihan kedua yang membantu untuk enjin yang telah banyak berjalan.
Shopee LinkShopee Link

Kesimpulan

Memilih minyak enjin yang tepat untuk kereta lama adalah penting. Adalah disarankan untuk rujuk manual kenderaan atau berunding dengan mekanik untuk memastikan keserasian dengan enjin lama.

Rujukan Media:

Scroll to Top