Tukar Nama Geran Kenderaan Pemilik Meninggal

Urusan tukar nama geran kenderaan selepas pemilik meninggal boleh menjadi rumit dan memerlukan banyak urusan di pejabat, tetapi ia masih boleh dilakukan. Sebagai contoh, jika terdapat motorsikal milik ahli keluarga yang telah meninggal dan anda ingin menukar nama pemilik kepada anda, terdapat beberapa syarat yang perlu dipenuhi:

1. Tiada tuntutan hak milik daripada mana-mana bank – Anda perlu memastikan bahawa semua pembayaran atas kenderaan tersebut telah diselesaikan sepenuhnya.

2. Tiada saman atau disenarai hitam oleh JPJ atau Polis – Pastikan bahawa tiada sebarang saman yang belum diselesaikan atau kenderaan tersebut disenaraihitamkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) atau Polis.

3. Pecah kuasa bermakna harta (kenderaan) itu adalah milik anda – Jika tiada pembahagian harta pusaka, anda perlu memastikan bahawa kenderaan tersebut adalah milik anda.

tukar nama geran kenderaan
Geran Kenderaan Malaysia

Untuk urusan tukar nama geran kenderaan selepas pemilik meninggal, anda boleh pergi ke Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk mendapatkan maklumat lanjut dan mengisi borang JPJK3A. Bagi motorsikal, anda tidak perlu mengisi laporan PUSPAKOM.

Beberapa dokumen lain yang diperlukan termasuk salinan sijil kematian, salinan kad pengenalan waris, dan laporan pecah kuasa. Jika laporan pecah kuasa telah dibuat di Amanah Raya atau Pejabat Tanah, pastikan anda membawa laporan tersebut semasa urusan di JPJ. Rujukan Akhi Akmal

Scroll to Top