Bila Perlu Tukar Minyak Enjin Kereta Anda

tukar minyak hitam
Photo by Malte Luk: Pexels

Selang Waktu Tukar Minyak Hitam Kereta

Selang waktu tukar minyak enjin bergantung kepada beberapa faktor seperti umur kenderaan, jenis minyak yang digunakan, dan keadaan pemanduan. Dahulu, menukar minyak setiap 5000km adalah amalan biasa. Namun, dengan pelincir moden, kebanyakan enjin hari ini mengesyorkan selang waktu tukar minyak antara 8000 hingga 12000km.

Jika enjin kereta anda memerlukan minyak pelincir sintetik penuh, anda mungkin boleh menjangkakan selang waktu sehingga 25000km sebelum perlu untuk servis. Disini baca mengenai jenis minyak hitam lebih lanjut

Sebahagian besar kereta baharu dilengkapi dengan sistem pemantauan hayat minyak yang secara automatik menentukan masa pertukaran minyak diperlukan.

Sistem ini memberikan amaran pada panel instrumen untuk memberitahu anda bila anda perlu menukar minyak enjin.

Jika anda menukar minyak sendiri, pastikan untuk menetapkan semula sistem pemantauan hayat minyak dengan mengikut arahan dalam buku manual pemilik kereta anda.

Kenapa Anda Perlu Mematuhi Jadual Tukar Minyak?

Menunggu sehingga minyak enjin nampak hitam baru untuk menukar adalah salah. Mengikut jadual tukar minyak yang ditetapkan oleh pembuat kereta adalah penting untuk menjaga prestasi enjin dan melindungi waranti kereta anda.

Kebanyakan pembuat kereta mengesyorkan menukar minyak enjin setiap 12 bulan.

Walau bagaimanapun, memerhatikan paras minyak yang betul dan menjaga kebersihan minyak enjin adalah penting untuk mengelakkan masalah yang lebih besar seperti haus atau kerosakan enjin akibat paras minyak yang rendah.

Jadi, pastikan anda sentiasa memeriksa minyak hitam kereta anda walaupun jika anda sering melakukan perjalanan jauh. Sistem pemantauan minyak kadang-kadang tidak boleh dipercayai, jadi anda perlu mengambil inisiatif untuk memastikan minyak enjin anda sentiasa dalam keadaan yang baik. Senarai minyak hitam cadangan<<

Scroll to Top