Cara EPA Menentukan Kereta Paling Jimat Minyak

 Perkara yang Anda Perlu Tahu Mengenai Penilaian Kecekapan MPGe dan EV EPA

United States Environmental Protection Agency (EPA) mempunyai sistem untuk mengukur kecekapan bahan api kenderaan, yang dinyatakan dalam batu per gelen (MPG) untuk kenderaan berkuasa petrol tradisional dan dalam batu per gelen bersamaan (MPGe) untuk kenderaan elektrik (EV).

Pengukuran ini, yang dikenali sebagai penarafan ekonomi bahan api gabungan, mengambil kira purata penarafan ekonomi bahan api bandar dan lebuh raya kenderaan. Penarafan gabungan itu bertujuan untuk memberikan anggaran yang lebih tepat tentang kecekapan bahan api keseluruhan kenderaan dengan mempertimbangkan gabungan pemanduan di bandar dan lebuh raya yang kebanyakan orang lakukan.

Apa itu EPA

Penilaian EPA

Untuk menentukan penarafan penjimatan bahan api kenderaan, EPA menggunakan prosedur ujian piawai yang menyerupai keadaan pemanduan bandar dan lebuh raya. Penarafan adalah berdasarkan keputusan ujian ini, dengan penarafan bandar diberi lebih berat kerana penggunaan bahan api yang lebih tinggi yang biasanya berlaku dalam pemanduan berhenti-dan-pergi.

MPGe ialah unit ukuran yang digunakan oleh EPA untuk mewakili penjimatan bahan api EV dalam unit biasa dengan kenderaan berkuasa gas, di mana 33.7 kilowatt-jam elektrik adalah sama dengan tenaga yang terkandung dalam satu gelen petrol. EPA mengira MPGe EV menggunakan prosedur ujian piawai yang menyerupai keadaan pemanduan bandar dan lebuh raya.

Sebagai contoh, BMW Z4 sDrive30i mempunyai gabungan penarafan penjimatan bahan api sebanyak 28 MPG. Ini bermakna, secara purata, BMW Z4 dijangka mendapat 28 batu setiap gelen bahan api apabila dipandu dalam gabungan keadaan bandar dan lebuh raya.

Sekarang, mari tambah kenderaan lain pada campuran untuk perbandingan yang lebih komprehensif:

Toyota Highlander 2022: Kenderaan berkuasa petrol ini mempunyai gabungan penarafan penjimatan bahan api sebanyak 35 MPG.

Membandingkan 35 MPG Toyota Highlander dengan 28 MPG BMW Z4, kita dapat melihat bahawa Highlander dijangka mencapai kecekapan bahan api yang lebih tinggi, lebih jimat minyak.

Penting untuk diingat bahawa penjimatan bahan api sebenar boleh berbeza-beza berdasarkan pelbagai faktor seperti tabiat pemanduan, cuaca dan rupa bumi. Walau bagaimanapun, penilaian ekonomi bahan api EPA boleh berguna untuk membandingkan kecekapan bahan api kenderaan yang berbeza.

Adakah markah MPG yang tinggi menjadikan kereta terbaik?

Adalah tidak tepat untuk membandingkan kenderaan berdasarkan penilaian ekonomi bahan api gabungan EPA mereka, kerana penilaian ini hanya satu aspek yang perlu dipertimbangkan semasa menilai kenderaan. Faktor lain termasuk prestasi, ciri keselamatan, reka bentuk dalaman dan luaran, harga dan kepuasan pelanggan secara keseluruhan.

Dalam contoh sebelumnya, kami membincangkan penarafan ekonomi bahan api gabungan EPA Tesla Model 3 sebanyak 132 MPGe. Ini bermakna, secara purata, Tesla Model 3 dijangka mendapat bersamaan 132 batu setiap gelen bahan api apabila dipandu dalam gabungan keadaan bandar dan lebuh raya. Secara perbandingan, BMW Z4 dijangka mendapat 28 batu setiap gelen bahan api, dan Toyota Highlander dijangka mendapat 35 batu setiap gelen bahan api.

Walaupun Tesla Model 3 mungkin kelihatan lebih jimat bahan api dari segi MPGe, adalah penting untuk mempertimbangkan semua faktor yang berkaitan semasa membuat keputusan pembelian.

Kesimpulannya,

Penarafan ekonomi bahan api gabungan EPA ialah ukuran kecekapan bahan api kenderaan yang mengambil kira pemanduan di bandar dan lebuh raya. Ia dikira menggunakan prosedur ujian piawai dan dinyatakan dalam batu per gelen (MPG) untuk kenderaan berkuasa petrol tradisional dan dalam batu per gelen bersamaan (MPGe) untuk EV.

Penarafan gabungan ini bertujuan untuk memberikan anggaran yang lebih realistik tentang kecekapan bahan api keseluruhan kenderaan dengan mempertimbangkan gabungan pemanduan bandar dan lebuh raya yang kebanyakan orang lakukan. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa ekonomi bahan api sebenar boleh berbeza-beza berdasarkan pelbagai faktor, tetapi penilaian ekonomi bahan api EPA boleh menjadi alat yang berguna untuk membandingkan kecekapan bahan api kenderaan yang berbeza, termasuk EV.