Valentino Rossi Bersara dari MotoGP bersama 5 detik Terhebatnya

Valentino Rossi, juara dunia sembilan kali dalam semua kategori, menamatkan karier MotoGP selama 26 tahun dengan cemerlang pada Ahad, 14 November 2021, di Valencia di Sepanyol. Dia menduduki tempat ke-10 dalam perlumbaan terakhirnya dengan jentera Yamaha, yang menandakan perlumbaan ke-432 di Grand Prix sejak penampilan sulungnya pada 1996.

valentino rossi mengambil selekoh

Dalam wawancara selepas perlumbaan yang penuh emosi, Rossi melahirkan rasa terima kasihnya kepada semua orang yang telah menyokongnya sepanjang perjalanannya. Dia berkata, “Saya sentiasa menganggap hari ini seperti mimpi ngeri, kerana ia adalah pengakhiran kerjaya yang panjang, dan saya fikir ia akan berlaku di Valencia, tetapi pada akhirnya, saya menikmatinya, jadi saya perlu berterima kasih 

kepada semua orang, semua orang yang telah bekerja dengan saya, seluruh paddock, pelumba yang lain… ia adalah hari yang tidak dapat dilupakan, dan saya menikmatinya. Ia adalah kerjaya yang panjang, dan sentiasa menyeronokkan.”

rossi sedih
photo-BTsport

Anugerah Rossi termasuk memenangi Kejohanan Dunia 125cc pada tahun 1997, Kejohanan Dunia 250cc pada tahun 1999, Kejohanan Dunia 500cc pada tahun 2001, dan Kejohanan Dunia MotoGP pada tahun 2002, 2003, 2004, 2005, 20015, dan Grand Prix 15. perlumbaan secara keseluruhan, yang merupakan yang kedua terbanyak dalam sejarah sukan itu.

Detik Terhebat Valentino Rossi di Motogp

Untuk memperingati kerjaya Rossi yang luar biasa, kami telah menyusun senarai lima kemenangan terbaiknya dalam perlumbaan MotoGP. Tonton video di bawah untuk mengimbas kembali detik terhebatnya di trek.

Sumbangan Valentino Rossi kepada sukan MotoGP tidak tertandingi, dan legasinya akan terus memberi inspirasi kepada generasi pelumba akan datang. Kami mendoakan yang terbaik untuk beliau pada masa hadapan.