Tanda-tanda Klac Habis Pada Motosikal

 Klac adalah salah satu komponen terpenting enjin kenderaan beroda motosikal, kereta lori dan sepertinya . Ia bertanggungjawab untuk menghantar kuasa dari enjin ke roda belakang. Walau bagaimanapun, jika klac tidak diselenggara dengan betul atau jika ia haus dan rosak yang berlebihan, ia boleh mengakibatkan kehilangan kuasa dan prestasi yang buruk pada kenderaan itu. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan tanda-tanda klac kehabisan dan sebab mengapa plat klac cepat haus pada sebuah motorsikal.

clutch plate motor

Tanda-tanda klac kehabisan

Tanda pertama klac kehabisan adalah haus pada permukaan plat geseran. Ini boleh mengakibatkan kehilangan kuasa atau kuasa tidak sampai ke roda belakang motosikal. Apabila plat geseran/clutch plate haus, cengkaman klac akan hilang dan kuasa enjin akan terbuang sebelum sampai ke roda belakang.

 Kesan atau tanda kehausan plat geseran boleh dirasai apabila kelajuan motosikal tidak dapat dinaikkan atau lebih perlahan daripada biasa. Bunyinya seperti bunyi enjin mengaum atau mengerang apabila anda memulas pendikit dan rasa macam motor malas nak bergerak. Maknanya klac dah rosak.

Biasanya berlaku pada rpm yang tinggi, seperti anda terus memulas minyak dengan banyak. Jika ia sudah parah, jalan perlahan pun terasa kesannya, lebih-lebih lagi ketika mendaki bukit atau dengan muatan berat.

Punca klac cepat haus

Terdapat beberapa sebab mengapa plat klac cepat haus. Sebab pertama adalah berkaitan dengan kualiti plat klac. Ada yang tersilap menukar klac motosikal dan mementingkan harga berbanding kualiti. Klac berkualiti mahal kerana ia diperbuat daripada bahan berkualiti tinggi, tidak seperti klac murah. Hanya plat berkualiti yang tahan lama.

Sebab kedua ialah beban berat yang berlebihan disebabkan oleh muatan barang atau penumpang. Dalam kes ini, untuk mengelakkan klac kehabisan awal, penggunaan sprocket yang betul adalah kunci utama. Sebagai contoh, beban ideal untuk motosikal kecil anda menggunakan sproket belakang 36 mata ialah 70kg, tetapi jika anda melebihinya kepada 150kg, maka disyorkan untuk menukar kepada sproket yang lebih besar, iaitu 38-40 dalam contoh di atas.

Punca ketiga klac cepat haus ialah penggunaan minyak enjin. Biasanya, minyak enjin mencipta permukaan licin pada plat apabila terdapat geseran di antara mereka bermaksud untuk memberi perlindungan kepada klac. 

Minyak enjin juga mengandungi bahan yang boleh melarutkan kekotoran seperti habuk mikro yang cukup tajam untuk merosakkan plat klac. Walau bagaimanapun, sesetengah pelincir mungkin kekurangan atau mempunyai jumlah bahan ini yang tidak berkesan dari mula kerana ia keluaran tidak berkualiti. Dan yang paling biasa ialah kerana minyak sudah lama tidak tukar menjadikan tiada lagi perlindungan diberikan kepada klac, makanya klac cepat terhakis.

Menunggang motosikal secara berlebihan, di luar penggunaan harian yang dimaksudkan, adalah sebab keempat bagi plat klac cepat haus. Motosikal kegunaan harian dihasilkan dengan bahan yang sesuai untuk tujuan yang dimaksudkan, iaitu bukan untuk perlumbaan. Percubaan untuk menunggang motosikal dengan cara yang serupa dengan jentera MotoGP akan mengakibatkan penggantian plat klac yang kerap.

Kesimpulan:

Untuk memaksimumkan penggunaan klac motor, adalah penting untuk menangani empat sebab ini untuk haus klac cepat. Gunakan klac yang berkualiti, pilih minyak hitam terbaik, buat penilaian dalam pemilihan sprocket, dan tunggangan dengan berhati-hati. Dengan mengikuti langkah-langkah ini, anda boleh memastikan jangka hayat dan prestasi optimum klac motosikal anda.