Subsidi Diesel untuk Bas Sekolah dan Pengangkutan Awam diteruskan

 Kerajaan Malaysia akan terus memberikan subsidi untuk bas sekolah dan pengangkutan awam, walaupun subsidi diesel disasarkan dilaksanakan. Timbalan Menteri Kewangan Datuk Seri Ahmad Maslan menyatakan bahawa kerajaan menyasarkan untuk menghalang kenaikan tambang bas. 

Program subsidi elektrik bersasar itu dilaksanakan pada Januari lalu, menjimatkan RM4.1 bilion kerajaan. Program subsidi diesel yang disasarkan dijangka siap pada suku kedua tahun ini, manakala subsidi petrol disasarkan masih dalam kajian.

Ahmad Maslan bercakap
photo-Metro TV

Subsidi Diesel Malaysia

Ahmad menjelaskan kerajaan boleh menjimatkan sehingga RM17 bilion jika subsidi yang disasarkan hanya dilaksanakan untuk kumpulan B40 dan M40 bagi subsidi bahan api, kerana 32% daripada subsidi petrol, diesel dan gas digunakan oleh kumpulan T20 tahun lepas. 

Dalam berita lain, Ahmad merasmikan piagam pelanggan Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) dan melancarkan e-kaunter, yang membolehkan penjawat awam memohon pinjaman perumahan tanpa melawat bangunan itu. Sehingga kini, LPPSA telah menyediakan perkhidmatan kepada 776,000 penjawat awam, dengan jumlah pinjaman sekitar RM100 bilion. 

sumber berkata: https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2023/03/1084243/pengangkutan-awam-bas-sekolah-akan-terus-nikmati-subsidi-diesel?