Bateri polimer digunakan pada van kargo elektrik Mullen

Mullen Automotive akan menyepadukan teknologi bateri polimer keadaan pepejal ke dalam van kargo EV Kelas 1 komersialnya. Van itu kini mempunyai pek bateri lithium-ion 46kW yang membolehkannya bergerak sejauh 177km dengan sekali cas. Bagaimanapun, van itu dijangka mampu melepasi 322km pada cas penuh dengan penyepaduan teknologi polimer keadaan pepejal.

Van kargo elektrik Mullen
photo-Mullen Automotive 

Teknologi ini memberikan ketumpatan tenaga yang lebih tinggi dan masa pengecasan yang lebih cepat serta lebih padat dan lebih selamat daripada sel litium-ion konvensional. Mullen Automotive akan menguji teknologi ini dalam van kargo EV Kelas 1 bermula pada Q4 2023.

Bateri polimer pepejal(Solid-state polymer battery)

Bateri polimer keadaan pepejal dianggap sebagai teknologi bateri generasi akan datang dan dilihat sebagai pengganti berpotensi untuk bateri litium-ion.

Mereka menggunakan elektrolit pepejal dan bukannya elektrolit cecair yang terdapat dalam bateri litium-ion, yang menjadikannya lebih stabil dan kurang terdedah kepada terlalu panas.

Teknologi ini kini dalam peringkat penyelidikan dan pembangunan dan berpotensi untuk menawarkan ketumpatan tenaga yang lebih tinggi, jangka hayat yang lebih lama dan masa pengecasan yang lebih cepat daripada bateri litium-ion semasa. Beberapa syarikat melabur dalam teknologi bateri keadaan pepejal, dan ia dijangka memainkan peranan penting dalam masa depan kenderaan elektrik dan aplikasi penyimpanan tenaga lain.

sumber: https://www.automotivetestingtechnologyinternational.com/