Alex Rins Tuntut Kemenangan di GP America MotoGP 2023

Perlumbaan GP America MotoGP 2023, yang diadakan di trek terkenal di Amerika Syarikat, menyaksikan Alex Rins menduduki tempat teratas di podium. Rins, yang menunggang pasukan Honda LCR, kemenangannya dengan catatan masa 0:41:14.649, mengatasi beberapa pelumba terbaik dunia.

Alex Rins 2023 Honda LCR 42

Alex Rins juara di GP America MotoGP 2023

Francesco Bagnaia, yang menunggang Ducati, memperoleh kedudukan pertama dan dengan cepat membuktikan dirinya sebagai pendahulu perlumbaan. Walau bagaimanapun, bencana berlaku apabila mesin Ducati Bagnaia terbabas, menyebabkan dia tidak dapat meneruskan. Rins, yang mengikuti Bagnaia di tempat kedua sejak awal perlumbaan, merebut peluang untuk mendahului dan tidak mensia-siakan.

Luca Marini menduduki tempat kedua dan mengumpulkan 34 mata kejuaraan, manakala Fabio Quartararo menduduki tempat ketiga. Marco Bezzecchi, juara perlumbaan terakhir Argentina, menduduki tempat keempat.

Dalam perlumbaan itu menyaksikan berbaki 13 pusingan lagi, kejatuhan malang Bagnaia mengubah dinamik saingan. Selepas mendahului, Rins dapat menahan saingan sengit daripada Quartararo dan Marini untuk meraih kemenangan.

Kedudukan kejuaraan MotoGP semasa menunjukkan Bezzecchi mendahului dengan 64 mata, diikuti Bagnaia dengan 53 mata, dan Rins di tempat ketiga dengan 47 mata.

Selepas perlumbaan, Rins menyatakan kegembiraannya dengan kemenangan itu, berkata, “Ia menakjubkan. Semasa saya berada di bengkel LCR musim sejuk ini, Lucio meletakkan video di muzium dan berkata kami mempunyai 99 podium dalam pasukan kami, dan saya berkata, ‘Terima kasih atas tekanan!’ Kami melakukannya. Saya sangat gembira dengan kemenangan itu, dan juga gembira dengan hujung minggu, hujung minggu yang sangat baik.” Sumber Media: MotoGP.com

Scroll to Top