Proton Satria GTi kini bersedia Ke Bumi Amerika Syarikat

 Proton Satria GTi adalah kereta yang sangat dicintai oleh pemain kereta tanahair kini bersedia ke bumi Amerika Syarikat mengikut laporan sumber dipercayai. Ini selepas US membenarkan import ke atas kereta-kereta Lagenda dari pengeluar lain termasuk lagenda Malaysia ini. Gaya uniknya dan sejarah perlumbaannya yang berjaya menjadikan ia menonjol di kalangan hatchback lain. Dan kini, pada tahun 2023, ia akhirnya sah untuk dimport ke Amerika Syarikat.

Ini adalah berita gembira untuk peminat dan pengumpul kereta di AS yang telah menunggu peluang untuk mendapatkan Satria GTi, juga sudah pasti menjadi khabar membanggakan buat kita rakyat Malaysia. Terdahulu Proton X50 dan X70 ke Afrika Selatan

Proton Satria GTi kini bersedia Ke Bumi Amerika Syarikat

Sejarah Proton Satria

Sedikit sejarah untuk diingati kereta ini: Ia mula diperkenalkan pada tahun 1994 dan boleh didapati dalam konfigurasi tiga dan lima pintu. Ia berasaskan Mitsubishi Mirage dan boleh didapati di pelbagai pasaran Eropah sebagai Proton 300 Series. 
Satria telah dilancarkan di Australia pada tahun 1997 dengan tiga varian suntikan bahan api: 1.5 GL, 1.5 GLi, dan 1.6 XLi. Di United Kingdom, model Satria GTi telah diperkenalkan pada November 1999 dengan enjin 1.8 liter dan tanda harga £14,500.
Pada tahun 2004, Proton mengeluarkan Satria R3 edisi terhad di Malaysia. Versi ini dibangunkan oleh pasukan perlumbaan Proton dengan kerjasama Lotus dan menampilkan pelarasan kecil pada enjin 1.8 liter. Pada tahun 2006, Satria Neo telah diperkenalkan sebagai pengganti Satria generasi pertama. 
Pada 2009, Proton melancarkan Satria Neo versi CPS, yang menampilkan kit badan dan spoiler yang diilhamkan oleh Satria GTi dan dikuasakan oleh enjin 1.6 liter.
Kini, Proton Satria terpakai boleh didapati di Malaysia dengan tanda harga antara RM10,000 hingga RM50,000

Kesahihan importnya hanya sementara, Jangan mengikuti perkembangan terus berita ini, secebis sejarah automotif – Proton Satria GTi bersedia untuk mengharungi jalanan di Amerika Syarikat. Photo Credit