Toyota GR Yaris kereta World Rally Championship yang Power di Malaysia

 

Review pendek kereta Toyota Gr Yaris

Toyota GR Yaris adalah kereta sport kompak yang direka untuk bersaing dalam World Rally Championship. Ciri-cirinya, mempunyai enjin 3-silinder, turbocharged dengan 261 horsepower dan 360 Nm tork, mampu mencapai kelajuan maksimum 230 km/j dan memecut dari 0-100 km/j hanya dalam 5.5 saat. 


Toyota Gr yaris 2022 malaysia

Image by AJGP Fotografia from Pixabay

Kereta ini dilengkapi dengan transmisi manual 6-kelajuan dengan teknologi Intelligent Manual Transmission (iMT) untuk penukaran gear yang lembut, serta sistem GR-Four 4WD yang membolehkan untuk pengedaran tork dalam mod Normal, Sport, dan Track, bersama dengan Torsen Limited-slip Differentials (LSD) depan dan belakang. Toyota gr yaris 2022


Pandangan dari luar GR Yaris ditakrifkan oleh gaya aerodinamisnya, dengan “Functional Matrix” grille dan rims alloy terkuat yang ringan. Ruang dalam pula ia dilengkapi steering GR tiga-batang yang dilapisi kulit, skrin TFT LCD 4.2 inci, dan kerusi sport premium untuk keselesaan dan prestasi. 


gr yaris steering
toyota yaris 2022


Dalam hal keselamatan, GR Yaris dilengkapi dengan Toyota Safety Sense, termasuk Sistem Pre-collision, Dynamic Radar Cruise Control, Lane Departure Alert dengan Lane Tracing Assist, dan Sistem Suspensi dan sistem brek yang direka untuk kestabilan dan kawalan maksimum. Secara keseluruhannya, Toyota GR Yaris adalah kenderaan prestasi tinggi yang menggabungkan kuasa, kawalan, dan gaya dalam pakej kompak.

Terdengar seperti Toyota GR Yaris tersedia dalam tiga warna di pasaran Malaysia: Platinum White Pearl Mica, Emotional Red II, dan Precious Black. Selalunya adalah idea yang baik untuk memeriksa semula dengan Toyota atau cawangan Toyota tempatan untuk mengesahkan kehadiran warna-warna tertentu, kerana pilihan mungkin berbeza mengikut pasaran dan boleh berubah dari masa ke semasa.


Image Credit


Toyota GR Yaris Spec


Enjin

Model

G16E-GTS

jenis

3-cylinder, In-line, DOHC, Intercooler Turbo

Displacement

1,618 cc

Bore x Stroke

87.5 x 89.7 mm

Max Output

261 PS / 6,500 RPM

Max Torque

360 Nm / 3,000–4,600 RPM

Transmissi

Transmissi

6-speed Manual Transmission with iMT

Sistem Pemanduan

GR-Four Full-time Sports 4WD system

Gear Ratio (1st)

3.538

Gear  “          (2nd)

2.238

Gear  “             (3rd)

1.535

Gear  “               (4th)

1.162

Gear  “                  (5th)

1.081

Gear  “                     (6th)

0.902

Lagi Spec di Toyota

Video review Gr Yaris