Tengah jalan Motor mati secara tiba-tiba, apa punca dia?

 

Ok, Tengah elok jalan motor mati secara tiba-tiba, apa punca dia dan cara menyelesaikan masalah ini jika anda berkemampuan. Namun dibawah akan diberikan tips mudah untuk buat walaupun anda bukan mekanik.

Untuk mencari punca motor tiba-tiba mati sendiri biasanya hanya ada 3 perkara perlu dilakukan

  • Cek petrol
  • Cek api
  • Cek karburator

Cara mencari punca motor mati tiba-tiba

1. Buka penutup tangki minyak motosikal dan lihat aras minyak  petrol anda benar-benar ada ataupun sudah kering.

Jangan terlalu pandukan pada meter motosikal kerana kemungkinan masalah meter rosak boleh berlaku tanpa kita sedari_meter rosak menunjukkan tanda aras yang salah.

Kalau tiba-tiba mati selepas sahaja selesai isi minyak ada lebih baik anda cuba pastikan yang ia benar-benar petrol atau diesel. Ini biasa berlaku silap isi diesel.


Anda boleh bau atau rasa guna jari. bau petrol sedikit memeritkan hidung berbanding diesel dan apabila disentuh diesel dirasakan licin seperti air sabun.Petrol dirasakan sejuk pada kulit,tidak pada diesel.kesan atau tanda-tanda dari kesilapan ini ialah ekzos berasap banyakmotor mati secara tiba-tiba
servis karburatorPeriksa spark plug


Periksa nyalaan motosikal  pada spark plug dan lihat samada kondisi plug masih baik atau sudah rosak.Tanda-tanda plug rosak yang mudah untuk dilihat ialah mengenai rupa pada bahagian tengah elektrodnya .warna hitam memungkinkan kerosakan plug.

Jika anda tidak tahu cara test spark plug ada lebih baik terus tukar plug baru dan setelah itu cuba hidupkan enjin kembali.Itu jika anda mempunyai alatganti atau boleh minta orang belikan_Plug atau palam pencucuh adalah alatganti motosikal yang paling penting dan wajib ada yang spare bagi sesebuah motosikal


minyak tak buka ke?


Bagi sesetengah motor pada bahagian karburator ada alat yang dinamakan petcock minyak iaitu bahagian yang mana berfungsi sebagai buka dan tutup kemasukan minyak ke karburator.

Pastikan ia berada pada keadaan buka.Tutup bermakna minyak tidak dibekalkan dan enjin motosikal tidak boleh hidup tanpa minyak sebagai bahan api.


petcock minyak karburator motorkarburator tersumbat


Yang kedua apa patut anda lakukan ialah periksa petrol pada kaburator.Kemungkinan berlaku masalah karburator masuk air,kotor atau karburator tersumbat.


Bateri mati


Sesetengah motosikal, menggunakan sistem DC-CDI yang mana bateri adalah sumber nyalaan enjin. Bermakna kalau bateri ‘mati’ motosikal pun akan mati.

Lihat pada panel meter yang kebiasaanya lampu indikator menyala sekarang sudah hilang dan horn,signal pun tidak ada, jika begitu cari fius bateri(berdekatan bateri) gantikan dengan yang spare jika fius putus.


Gantikan bateri baru jika bateri rosak.Coil plug, Coil magnet, Cdi mati


3 komponen penting dalam sistem elektrik(wiring) motosikal berfungsi memberi pengapian kepada semasa proses pembakaran dalaman berlaku. Motor mati secara tiba-tiba adalah salah satu tanda di antara coil plug, coil magnet atau cdi rosak.

Biasanya akan ada tanda-tanda awal akan dialami seperti motor semput-semput atau susah start/ susah nak hidup sepertinya.

Boleh di check pengapian samada benar-benar coil atau cdi rosak atau tidak, jika rosak tak ada api boleh diganti baru.

Motor Fi mati tengah jalan

Dua sistem suapan bahan api biasa pada motosikal iaitu menggunakan karburator atau fuel injection. Jika anda menggunakan model fi penyebab motor itu mati boleh dibaca dengan membaca kod yang keluar pada meter. Pastikan bateri berfungsi dengan baik terlebih dahulu untuk membolehkan kita membaca kod kerosakannya.

Credit: baikimotor.com


Scroll to Top