Shell Helix Baru: Carbon Neutral Pertama Untuk pasaran Malaysia

 Shell Malaysia telah memperkenalkan barisan pertama minyak enjin karbon neutral mereka, Helix Power dan Protect. Minyak sintetik yang sepenuhnya ini, yang terdiri daripada tiga jenis – Shell Helix Power 0W-40, Shell Helix Power 5W-40, dan Shell Helix Protect 0W-30 – dibuat dari 99.5% minyak asas murni yang diperoleh daripada gas semula jadi. 

Dalam usaha untuk mengimbangi pengeluaran karbon yang tinggal, Shell menawarkan pilihan untuk membeli kredit karbon untuk menyeimbangkan pengeluaran karbon seluruh hayat produk Helix Carbon Neutral. Langkah ini selaras dengan matlamat Shell untuk menjadi syarikat tenaga net-zero pengeluaran karbon pada 2050.

Minyak Shell Helix Power 0W-40 & Shell Helix Protect 0W-30

Shell Helix Power 0W-40 diformulasikan dengan Teknologi PurePlus, proses yang mencipta minyak asas ultra-murni daripada gas semula jadi. 

Ia telah diuji di lintasan F1 untuk kuasa enjin maksimum dan sesuai untuk pelbagai kereta penumpang petrol dan diesel moden, terutamanya kenderaan berkuasa tinggi dan prestasi. Ia juga disyorkan untuk digunakan dalam enjin  turbo yang memerlukan perlindungan terhadap low-speed pre-ignition (LSPI).

  • viscosities: 0W-30, 5W-30, 10W-30
  • API SN PLUS
  • ACEA A3/B4

Minyak Shell Helix Power & Protect

Shell Helix Protect 0W-30 juga dibuat dengan Teknologi PurePlus dan direka untuk pemandu yang memerlukan perlindungan maksimum, terutamanya dalam keadaan memandu dibandar. 

Ia menawarkan perlindungan maksimum Shell dalam suhu ekstrem panas dan sejuk dan dalam keadaan memandu yang teruk. Ia boleh digunakan dalam enjin petrol moden, enjin diesel (tanpa penapis particulate), dan enjin gas, dan sesuai untuk digunakan dengan biodiesel dan campuran petrol/etanol. Ia juga disyorkan untuk digunakan dalam enjin petrol turbo yang memerlukan perlindungan terhadap low-speed pre-ignition (LSPI).

  •  viscosities: 0W-40, 5W-40, 10W-40
  • API SN PLUS
  • ACEA A3/B3, A3/B4

Pilih minyak enjin untuk kereta anda?