Setting karburator motor, bila anda perlu lakukan dan betapa mudah?

 Cara setting karburator motor

  Cara setting karburator yang mudah anda faham untuk bermula walaupun anda bukan seorang mekanik pasti dapat membuat sesuatu selepas membaca penulisan ini.

Setting karburetor motosikal anda ialah tugas penting yang boleh membantu memastikan motosikal anda berjalan pada prestasi terbaiknya. Ia juga boleh membantu meningkatkan kecekapan bahan api bermaksud dapat jimat minyak kalau pada motor yang “kuat makan minyak” tu. Terdapat beberapa situasi berbeza di mana anda mungkin perlu menala karburetor anda.

 Satu sebab biasa ialah jika anda telah membuat sebarang pengubahsuaian pada enjin motor anda, seperti menukar ekzos atau penapis udara pun perlu apatah lagi selepas upgrade blok besar atau “korek blok” atau tukar karburator lain. 

Pengubahsuaian ini boleh menjejaskan nisbah udara-kepada-bahan api, yang mana karburetor bertanggungjawab untuk mengawalnya. Jika nisbahnya tidak optimum, ia boleh menyebabkan prestasi buruk atau kerosakan enjin.

Bila perlu setting karburator motor?

Satu lagi sebab anda mungkin perlu setting karburetor anda adalah jika anda sudah lama tidak menggunakan motosikal anda dan ia terbiar. Lama kelamaan, karburetor boleh menjadi kotor atau tersumbat, yang boleh menjejaskan keupayaannya untuk berfungsi dengan baik. Dalam kes ini, pembersihan dan penalaan menyeluruh mungkin diperlukan untuk membolehkan motor anda berjalan dengan lancar semula.

Akhir sekali, anda mungkin hanya mahu menala karburetor anda untuk memperhalusi prestasi motor anda. Ini boleh menjadi penting terutamanya jika anda menggunakan motosikal anda untuk perlumbaan atau aktiviti berprestasi tinggi yang lain. Dengan menala karburetor dengan betul, anda boleh mengoptimumkan nisbah udara-ke-bahan api untuk kuasa dan prestasi maksimum.

Secara keseluruhannya, setting karburetor motor anda ialah tugas penyelenggaraan penting yang boleh membantu memastikan motor berjalan lancar dan pada prestasi terbaiknya. Adalah disyorkan untuk mempunyai mekanik profesional mengendalikan tugas itu, kerana ia boleh menjadi proses yang kompleks dan teknikal. Namun disini kita kongsikan apa yang anda patut tahu dalam kerja ini

Bagaimana untuk setting karburator motosikal

Setting karburetor motosikal boleh membantu meningkatkan prestasi dan responsif motosikal anda. Ia melibatkan pelarasan karburetor untuk memastikan jumlah bahan api dan udara yang betul dicampur dan dihantar ke enjin. Ini boleh membantu motosikal anda berjalan dengan lancar dan cekap, dan juga boleh membantu anda memanfaatkan sepenuhnya kuasa kuda dan tork motosikal anda.

Cara karburator berfungsi

Sebelum anda mula setting, anda perlu memahami cara ia berfungsi dengan baik. Karburator bertanggungjawab untuk mencampur bahan api dan udara dalam perkadaran yang betul dan menghantarnya ke enjin. Ia melakukan ini dengan menggunakan satu siri jet, yang mengawal aliran bahan api dan udara, dan pendikit, yang mengawal jumlah bahan api dan udara yang dihantar ke enjin.

Untuk mula setting karburetor anda, anda perlu sediakan beberapa alatan dan bekalan asas. Anda memerlukan pemutar skru, sepasang playar dan beberapa pembersih karburetor, tetapi saya biasanya hanya memerlukan petrol untuk membersihkan karburetor. Anda juga mungkin ingin mempunyai lampu suluh kecil yang berguna, kerana ia boleh membantu untuk melihat ke dalam karburetor atau anda mungkin memerlukan kaca pembesar untuk melihat nombor yang kecil sebelum menetapkan main jet atau  pilot jet

Langkah-langkahnya;

Bersihkan Karburator

Langkah pertama, sebelum anda mula melaraskan karburetor, adalah idea yang baik untuk membersihkannya dengan teliti. 

Ini akan membantu anda melihat sebarang masalah atau isu dengan lebih jelas dan juga akan membantu anda memahami cara karburetor berfungsi dengan lebih baik. Untuk membersihkan karburetor, anda perlu mengeluarkannya dari motosikal dan membukanya. Gunakan pembersih karburetor untuk membersihkan bahagian dalam karburetor, memberi perhatian khusus kepada jet dan pendikit.

Pastikan liang-liang jet dan dalam karburator tidak tersumbat.

Melaraskan kelajuan melahu/idle

Melaraskan kelajuan melahu/idle karburator

Setelah karburetor bersih dan dipasang semula, anda boleh mula melaraskannya. Langkah pertama ialah melaraskan kelajuan melahu. 

Melahu atau idle ialah kelajuan enjin berjalan semasa motor tidak bergerak. Untuk melaraskan kelajuan melahu, anda perlu mencari skru kelajuan melahu, yang biasanya terletak di sisi karburetor. 

Gunakan pemutar skru untuk memutar skru kelajuan melahu mengikut arah jam untuk meningkatkan kelajuan melahu, atau melawan arah jam untuk mengurangkannya.

Timing rendah, tinggi

 Anda perlu melaraskan kelajuan melahu sehingga ia berada pada tetapan yang disyorkan pengilang, yang biasanya boleh didapati dalam manual pemilik. Pada asasnya, ia berkata seperti dalam nombor pelik seperti 1,400 + 100 (rpm) lihat gambar di bawah. Untuk pemahaman yang mudah, anda hanya menetapkan melahu di bawah 2000rpm pada takometer. 

motor timing rendah dan tinggi

Kita biasa sebut “timing“. Jika timing rendah maka ketatkan skru melahu itu dan jika timing tinggi maka patut ia dilonggarkan(lawan jam). 

Kesan bila timing rendah, motor senang mati apabila berhenti contoh mati di trafik light. Bila timing tinggi pula membuatkan susah untuk masuk gear(motor manual)

Mesti tahu anda juga boleh terus melaraskan timing karburetor tanpa perlu membersihkan karb itu terlebih dahulu,  tetapi apabila tiba masa timing menjadi rendah atau tinggi dengan tiba-tiba, itu bermakna Karburator tidak berfungsi dengan baik, mungkin Carb kotor. 

Setting  angin karburator dan main jet dan pilot jet

Seterusnya, anda perlu menyesuaikan campuran udara. Campuran udara ialah nisbah bahan api kepada udara yang dihantar ke enjin pada kelajuan melahu dengan mencari suara enjin yang paling sekata dan tertinggi.

mungkin anda sudah faham, jika ada tonton cerita Rempit tu. yang si mekanik pusing angin sampai “lentok” kepala tu 

Setting angin karburator di buat untuk mendapat campuran udara yang tepat dengan memsingkan skru angin pada karburator.

Untuk melaraskan campuran udara, anda perlu mencari skru campuran udara, yang biasanya terletak di sisi karburetor di sebelah skru melahu. Skru melahu sentiasa terletak di tengah Carb dan skru udara di sebelahnya.

Gunakan pemutar skru untuk memutar skru angin mengikut arah lawan jam untuk menambah jumlah angin masuk, atau melawan arah jam untuk mengurangkannya. Anda akan perlu melaraskan campuran terbiar sehingga nanti motoer berjalan lancar dan sekata semasa melahu. juga semasa berjalan dan ketika mencapai top speed

Cara setting angin:

Mula setting angin karburator.Pulas pendikit kira-kira 4000-6000rpm (tiada meter cubalah angaran sahaja),tahan sambil tutup  angin sampai habis mengikut arah jam dengan menggunakan pemutar skru.Pada saat ini suara enjin kedengaran berbobot(sempot) kerana campuran minyak dan angin tidak selaras.Mulalah buka angin semula mengikut arah lawan jam sehingga suara enjin ketahap paling besar pada rpm yang sama.Pusing skru angin karburator untuk mencari rpm tertinggi

Pada titik ini jika dipusingkan lagi skru angin karburator itu ia tetap sama(tiada perubahan)maka anda perlu undurkan pada titik permulaan paling besar tadi..bahasa bukunya ialah disebut “mencari rpm tertinggi”..


OK,sebenarnya pihak pengeluar telah menetapkan putaran skru angin motosikal standard(tidak dimodifikasi) ialah 1.1/4(satu suku) pusingan.

Satu putaran jam dikira 1.


Setelah angin diselaraskan maka mulalah pusing skru timing(merendahkan timing) tanpa memulas pendikit sampai tahap yang anda mahukan

Sumber baikimotor.com 

Motor sempot

Adjust angin tidak disyorkan untuk menyentuh jika anda tidak benar-benar memahami apa itu, ia boleh menyebabkan masalah untuk menghidupkan enjin, dan masalah ketika berjalan contohnya motor jadi sempot.  itu disebabkan minyak sudah melebihi campuran angin.

Ia akan menunjukkan tanda pada apa yang telah anda lakukan adalah salah.

Cara check setting karburator tepat atau tidak, keluarkan palam pencucuh selepas berjalan dengan larasan itu. Jika warna palam hitam bermakna skru tidak cukup pusingan, ia dipanggil tetapan “rich”, anda harus membuka lebih banyak angin untuk mendapatkan tetapan ramping, nipis atau disebut “lean”. 

Dan jika terlalu lean, palam akan menunjukkan warna putih kepada anda di tepi hujung palam

Warna plug hitam boleh menyebabkan motor sempot, malah boleh menyebabkan plug rosak, kesannya mungkin motor anda akan mati enjin di tengah jalan akhirnya.

Warna plug putih boleh menjadi sukar untuk menghidupkan enjin semasa sejuk, seperti pada waktu pagi atau selepas parkir dalam beberapa jam.  enjin dengan setting ini boleh menyebabkan kerosakan piston yang menyebabkan enjin “jem” /kejang.

Anda mesti mencari di antara larasan ini. Palam pencucuh akan menunjukkan kepada anda sedikit oren untuk motosikal 2 lejang, sedikit coklat untuk 4 lejang.

Apakah larasan Karburator yang baik

Pada asasnya dengan tetapan kilang, ikut manual pemilik anda tidak akan menghadapi masalah ini. Jika buku itu berkata pusingkan skru kira-kira 1 ½ mengikut lawan jam, dan anda ikut sahaja. Melainkan anda melakukan sedikit pengubahsuaian pada motosikal, kita perlu menyusun semula pelarasan. Anda boleh mencari penalaan ini dengan melaraskan main jet dan pilot jet jika perlu.

Fungsi main jet dan pilot jet

main jet dan pilot jet karburator

main jet(jet utama) dan pilot jet(jet pemandu) adalah dua komponen penting karburetor yang berfungsi bersama untuk mengawal aliran bahan api ke dalam enjin. 

main jet bertanggungjawab untuk menyediakan sebahagian besar bahan api semasa operasi biasa dan kelajuan tinggi, manakala pilot jet membantu mengawal aliran bahan api semasa keadaan melahu dan pendikit rendah. 

Kedua-dua jet boleh laras iatu menukar kepada saiz lain, membolehkan penalaan halus penghantaran bahan api agar sepadan dengan keperluan khusus enjin dan keadaan operasinya. 

Fungsi yang betul bagi main jet dan pilot jet adalah penting untuk prestasi enjin yang optimum, dan kecekapan bahan api.

Jika motosikal terlalu lean dalam kelajuan tinggi (palam putih) semasa anda melakukan ujian pendek, anda perlu menaikkan saiz main jet. Contohnya saiz yang digunakan ialah 210, kemudian tukar kepada 215 atau 220 atau lebih seperti yang anda perlukan. 

Jika terlalu besar kelajuan tertinggi motor akan jatuh kuasa puncak juga agak berat pickup, dan jika terlalu kecil main jet ia boleh menghancurkan piston. 

Dan jika motor mengalami masalah untuk mula berlari atau pada rpm rendah, anda harus menggantikan pilot jet dengan saiz yang lebih besar atau lebih kecil daripada saiz semasa, contohnya 22.5 hingga 25 atau 27.5 atau lebih. Buat ujian, cuba satu persatu dan anda akan dapati saiz yang betul.

Kesimpulan

Set karburator motor ialah proses yang melibatkan pelarasan karburetor untuk menyediakan nisbah bahan api-ke-udara yang optimum untuk enjin. Ini mungkin diperlukan untuk pelbagai sebab, termasuk untuk meningkatkan prestasi, meningkatkan kecekapan bahan api, atau membetulkan isu dengan karburetor yang menyebabkan enjin berjalan dengan teruk.

Terdapat beberapa faktor yang boleh menjejaskan keperluan setting karburetor, termasuk perubahan ketinggian, suhu, dan kelembapan, serta pengubahsuaian pada enjin atau sistem ekzos. Jika anda perasan bahawa motosikal anda berjalan dengan teruk atau tidak berfungsi dengan baik, mungkin sudah tiba masanya untuk mempertimbangkan untuk menala karburetor.

Proses setting melibatkan pelarasan pelbagai skru dan jetting yang mengawal aliran bahan api dan udara ke dalam enjin. Jika anda mampu, anda boleh mencari alat penyelarasan karburetor, yang membolehkan anda mengukur aliran udara melalui setiap karburetor dan melaraskan skru dan jet untuk mencapai nisbah bahan api-ke-udara yang dikehendaki.

Adalah penting untuk berhati-hati semasa setting, kerana membuat pelarasan yang salah boleh membawa kesan negatif terhadap prestasi enjin. Jika anda tidak yakin dengan keupayaan anda untuk itu, sebaiknya dapatkan bantuan mekanik terlatih atau penala profesional.

Secara keseluruhannya, setting karburator motor adalah langkah penting dalam mengekalkan prestasi dan kecekapan enjin anda. Dengan kerap memeriksa dan melaraskan karburetor, anda boleh memastikan motosikal anda berjalan pada tahap terbaik dan memberikan prestasi yang terbaik.