Punca Enjin Semput: 6 Penyebab dan Penyelesaian Yang Biasa

Apakah enjin kereta semput dan menyebabkan anda tertekan ketika dalam perjalanan? Jangan risau, anda tidak sendiri. Enjin semput boleh disebabkan oleh beberapa faktor, dan jika bernasib baik, kebanyakannya boleh diperbaiki dengan sedikit perhatian dan beberapa pembaikan. Berikut adalah enam penyebab biasa enjin kereta semput dan apa yang boleh anda lakukan tentangnya.

Punca kereta semput

1. Penapis katalis yang tersumbat: 

catalytic converter tersumbat jadi semput

Penapis katalis memainkan peranan penting dalam sistem ekzos kereta anda, tetapi ia boleh tersumbat dan menyebabkan enjin semput. Apabila paip keluar tidak dapat melalui penapis katalis yang tersumbat, ia akan tertumpu ke dalam ruang pembakaran, menjejaskan prestasi enjin dan menyebabkan mesin semput secara terus-menerus.

2. Sistem bahan api yang tersumbat: 

Enjin yang semput juga boleh menjadi tanda campuran bahan api yang kurang di ruang pembakaran. Ini boleh berlaku jika terdapat tersumbat di mana-mana dalam sistem bahan api yang menghalang pengedaran bahan api ke ruang pembakaran. 

Sebagai contoh, penapis bahan api atau saluran bahan api yang tersumbat mungkin menjadi penyebabnya. Injektor bahan api yang tersumbat juga boleh menyebabkan enjin berfungsi dengan buruk dan mencipta campuran bahan api yang kurang.

3. Unit kawalan Enjin yang rosak: 

ECU rosak kereta jadi semput

Chip komputer utama kereta anda, yang dikenali sebagai unit kawalan enjin(ECU) atau modul kawalan mesin, mengawal jumlah udara dan bahan api dalam ruang pembakaran dan menentukan bila pemasa harus terbakar. 

Jika unit kawalan enjin tidak berfungsi dengan baik, ia boleh menyebabkan campuran bahan api yang kurang di ruang pembakaran atau masalah dengan pemasa yang tidak terbakar. Kedua-dua masalah ini boleh menyebabkan semput.

4. Sensor MAF yang tidak berfungsi dengan baik: 

Sensor MAF rosak enjin semput

Sensor aliran jisim udara memantau udara yang masuk untuk memastikan jumlah yang betul disediakan ke ruang pembakaran. Jika sensor MAF menghantar data yang tidak betul kepada unit kawalan enjin, ia boleh mengakibatkan campuran bahan api yang kurang di ruang pembakaran.

5. Sensor O2 yang tidak berfungsi dengan baik: 

Sensor o2 rosak sempot

Sensor oksigen tidak berfungsi dengan baik. Sensor ini menyemak jumlah oksigen yang dilepaskan dalam paip keluar kereta anda dan melaporkan maklumat ini kepada unit kawalan enjin. Jika maklumat tersebut tidak tepat, unit itu mungkin akan menambahkan lebih banyak udara daripada yang diperlukan ke dalam ruang pembakaran.

6. Spark plug yang telah habis hayat: 

Akhirnya, Spark plug yang telah habis hayat  boleh menyebabkan bahan bakar enjin tidak terbakar dengan baik. Walaupun plug hari ini boleh bertahan sehingga 100,000 batu perjalan sebelum perlu diganti, jika anda memandu kereta lama, dan semput-semput itu mungkin menjadi tanda bahawa sudah tiba masanya untuk spark plug baru.

Jika enjin kerta anda sentiasa semput, sudah tiba masanya untuk diperiksa oleh mekanik yang boleh dipercayai yang boleh mendiagnos isu tersebut dan memastikan kereta anda berfungsi dengan lancar kembali. Jangan biarkan enjin semput merosakkan pengalaman memandu anda – perbaiki secepat mungkin.

————————————————————–

Image: 1. FABIANNE SIBBIO from Pixabay 

2. Buy Car Parts At Alibaba

Rujukan Mekanik