Kereta mini EV Nissan Sakura memenangi anugerah terbaik Jepun 2022-2023

 Terkini, Nissan mengumumkan bahawa kereta mini Sakura elektriknya memenangi anugerah Kereta Terbaik Jepun 2022-2023. Ini adalah kali keenam Nissan memenangi anugerah ini. Nissan Sakura juga memenangi anugerah Kei Car of the Year, anugerah khusus untuk segmen kenderaan mini. Selain itu, SUV X-Trail memenangi anugerah Kereta Teknologi Terbaik.
Sakura menawarkan dua kelebihan iaitu fungsi yang fantastik dan harganya yang murah bagi EV(electric vehicle) peringkat permulaan dalam segmen kenderaan mini. Ia juga dinilai tinggi untuk jarak perjalanan sejauh 120 km hingga 150 km untuk pemanduan harian. Tahap kestabilan pengendalian yang tinggi dan ketenangan kabin juga menjadikannya layak menerima anugerah.
Kereta mini EV Nissan Sakura

Kereta mini EV terbaik Nissan

Nissan Sakura menampilkan kekuasaannya serta-merta, lancar dan senyap yang menjadi ciri EV terbaik. Dilengkapi dengan teknologi kawalan termaju dan motor yang menghasilkan 47 kW dan 195 Nm tork, pecutan pantas dan mantap Sakura menjadikan penggabungan di lebuh raya menjadi mudah. Sementara itu, teknologi yang telah ditanam oleh Nissan melalui pembangunan LEAF nya selama lebih sedekad telah membolehkan Sakura mempunyai tahap ketenangan kabin tertinggi dalam kelas kenderaan mini. Sumber