Adakah Nissan VR38DETT era penamat buat GTR

 

Selepas penangguhan selama lima belas tahun kemunculan GTR baru, nampaknya ramai mengatakan bahawa Nissan tidak mengecewakan dengan VR38DETT mereka!

Seperti apa yang sudah diketahui umum, apabila bercakap tentang dunia automobil, nama GT-R sudah terpahat di landasan ini, yang menimbulkan kegerunan pada pihak lawan. Kerana hakikat itu model Skyline GT-R Nissan menguasai sepenuhnya pasaran untuk kereta sport pada tahun 1990-an.

 Dan apabila R34 dikeluarkan daripada pengeluaran tidak lama selepas milenium, ramai peminat kereta takut bahawa ini menandakan berakhirnya era “Godzilla”.

 

Walau bagaimanapun, di Pameran Motor Tokyo pada tahun 2007, Nissan mempersembahkan GT-R yang baharu dan ditunggu-tunggu kepada orang ramai buat kali pertama. Syarikat itu juga meninggalkan jenama Skyline, yang menyebabkan kenderaan itu dikenali sebagai Nissan GT-R.

 

Salah satu aspek yang paling mengagumkan dari generasi lama GT-R ialah enjin RB26, yang menawarkan skop yang hampir tidak terhad untuk penyesuaian. Apabila tiba masanya untuk Nissan membawa balik GT-R, pembuat kereta itu tertakluk kepada banyak tekanan dan jangkaan, terutamanya berkaitan dengan apa yang disembunyikan oleh hud. 

Nissan GTR VR38DETT

Apakah yang mampu dilakukan oleh Nissan VR38DETT?

Ia adalah dijana oleh V6 pengecas turbo berkembar 3.8 liter yang pada mulanya menghasilkan 480 hp dan tork 430 lb-ft

Blok enam silinder dituang daripada aluminium dan pelapik silinder disembur plasma untuk mengurangkan geseran dan meningkatkan kapasiti termanya. Omboh, rod penyambung dan aci engkol, semuanya diperbuat daripada keluli palsu, menjadikannya mampu menahan tekanan yang melampau. 

Sistem Kawalan Masa Injap Boleh Ubah Berterusan Nissan mengawal injap masuk, dan ini boleh membantu mengurus prestasi, kebolehpercayaan dan ekonomi. Mampu menggabungkan perbatuan gas bandar/lebuh raya sebanyak 18mpg dalam GT-R, ia merupakan pakej yang cukup mengagumkan.

enjin Nissan VR38DETT

Nissan mereka bentuk VR38 supaya tahan lama, boleh dipercayai dan penuh potensi. Seperti yang dinyatakan, versi 2007 menghasilkan 480 hp dan 430 lb-ft tork. Maju pantas ke 2022 dan VR38DETT standard dalam GT-R mengeluarkan 565 hp dan 467 lb-ft tork.

 Tambahan pula, varian Nismo daripada GT-R mempunyai 600 hp dan 481 lb-ft. VR38 GT-R50 yang sangat jarang ditemui dan eksklusif berada di bahagian atas pokok dari segi prestasi Nissan kilang dengan 711 hp dan tork 575 lb-ft. Itulah peningkatan kuasa hampir 50% berbanding enjin VR 2007!

Adakah Nissan Menyelamatkan Enjin Terbaiknya Untuk GT-R Dengan VR38DETT?

 

Khabar angin mengatakan bahawa GT-R seterusnya tidak akan datang dengan VR38DETT, atau bahkan evolusinya. Sebaliknya, nampaknya ia akan menggunakan motor elektrik sepenuhnya berkeupayaan 1,000kW, yang bersamaan dengan 1,340 hp. Jadi, ia pasti tidak akan perlahan, tetapi ia tidak akan membawa mantel hati Godzilla. Daripada RB26DETT kepada VR38DETT, Nissan benar-benar berjaya melakukannya. Walau bagaimanapun, amat memilukan bahawa ini mungkin di mana cerita berakhir untuk VR38DETT dan GT-R berkuasa petrol.

Sumber; Photo