kereta eletrik Tesla, apa yang anda dapat?

 

JIka anda peminat kereta elektrik nama Tesla adalah tidak asing lagi bagi anda, jika masih baru dan nak cuba pakai bateri buatan jenama popular didunia  ini pastikan anda tahu apa yang anda dapat dengan kereta EV Tesla

Terdapat banyak persamaan antara model-model Tesla, iaitu seperti sistem pandu sendiri (Autopilot), yang menampilkan brek kecemasan automatik, pengesanan titik buta, kawalan pelayaran adaptif, bantuan pertukaran lorong dan banyak lagi.

Anda akan mendapat itu di skrin sentuh yang agak besar terpasang di tengah dashboard pemandu


kereta elektrik tesla


Sistem pengecas

Buat masa ini stesen pengecas Ev masih agak kurang keberadaannya di Malaysia melainkan anda mendiami bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur dan Johor Bharu, ini menjadi sedikit masalah bagi pemilik kereta jalan tak pakai minyak ini. Bagi pemilik Tesla bukan masalah untuk anda keluar rumah dengan cas bateri yang penuh kerana anda ada pilihan dengan pengecas Tesla dirumah.


kereta pakai bateri


Berapa jauh jarak perjalanan cas penuh boleh pergi

Model

Lowest range

Highest range

Model 3

421.6Km

568km

Model Y

487.6km

524.6km

Model S

637.3km

651.7km

Model X

547.1km

579.3km

Cybertruck

402.3km

Kereta EV terbaik untuk anda

Tetapi yang manakah antara model Tesla ini adalah kereta terbaik untuk anda? Itu bergantung pada belanjawan anda, gaya hidup dan tabiat memandu.

Mari kita lihat model Tesla terbaik secara keseluruhan, serta pilihan terbaik untuk keluarga, penumpang dan pembeli mengikut bajet.

 

Antara model kereta Tesla popular

Keseluruhan: Model S


Tesla model sIni model paling mampu milik, Tesla Model S telah dikeluarkan sejak 2012, dan merupakan salah satu kenderaan elektrik yang paling popular pada masa ini di pasaran. Model S Plaid menawarkan spesifikasi dan prestasi terbaik dari mana-mana Tesla, dengan kelajuan tertinggi 200 mph dan motor elektrik AWD yang boleh pergi dari 0 hingga 60 mph dalam 1.99 saat.

Dengan harga permulaan US$89,990, Model S ialah model pilihan terbaik berbanding lain yang lebih mahal, tetapi menawarkan semua ciri-ciri terbaik dalam satu pakej.

Keluarga: Model Y


tesla Ev Y
Mengenai EV mesra keluarga, Model Y ialah pilihan yang baik kerana ia didatangkan dalam konfigurasi lima tempat duduk dan tujuh tempat duduk untuk menampung keluarga dari semua saiz.

Anda juga akan mendapat bumbung kaca untuk rasa yang lebih luas, sehingga 76 kaki padu ruang kargo, dan tombol tunda yang boleh menarik sehingga 3,500 paun. 

Selain itu, Model Y mempunyai dua stesen pengecasan wayarles di tempat duduk hadapan dan dua port USB di tempat duduk belakang supaya anda boleh memastikan peranti anda dicas semasa dalam perjalanan.

Penumpang: Model X


Kereta Ev tesla X
Tesla Model X ialah pilihan yang bagus untuk penumpang, kerana ia mempunyai jarak yang mencukupi untuk perjalanan harian — sehingga 360 batu dengan sekali cas — sambil menawarkan banyak ruang kargo dan kapasiti tempat duduk untuk perjalanan yang lebih lama dan percutian hujung minggu.

Seperti Model Y, Model X tersedia dengan baris ketiga pilihan, dan dilengkapi dengan konfigurasi tempat duduk lima, enam dan tujuh penumpang.

Ia juga satu-satunya Tesla yang menampilkan “pintu sayap falcon” yang terbuka dan ke atas, menjadikannya mudah untuk memuat masuk dan keluar di tempat letak kereta yang sempit. Sumber berkata

Kesimpulan

Tesla adalah jenam kereta elektrik buatan Amerika yang gah ketika ini, walau begitu model EV jenama lain yang terlebih dahulu sudah bertapak diMalaysia seperti Nissan Leaf mesti dijengok terlebih dahulu. Jika benar berminat dengan kereta elektrik Tesla sila fahami lebih lanjut, tonton video dibawah


Scroll to Top