Jenis minyak enjin kenderaan – Faktor sesuai atau tidak

 Mendapatkan minyak enjin yang perfect untuk kenderaan anda tak kira untuk kereta, motor, bas, lori atau sebagainya yang pasti asasnya terdapat tiga jenis minyak enjin. iaitu minyak hitam mineral, minyak campuran sintetik(semi-synthetic) dan minyak sintetik penuh(full-synthetic).

Minyak mineral adalah yang paling kurang ditapis daripada ketiga-tiganya, yang bermakna kosnya lebih murah, tetapi juga memberikan perlindungan, prestasi dan ekonomi yang kurang daripada pilihan lain.

Minyak enjin bahagian sintetik ialah campuran minyak mineral dan minyak sintetik, untuk memberikan prestasi tambahan, tetapi masih pada kos yang lebih rendah daripada minyak enjin sintetik penuh.

Sintetik penuh ialah minyak enjin yang paling mahal kerana ia sangat ditapis, tetapi menawarkan perlindungan dan penjimatan terbaik kepada setiap kenderaan.

Kemudian ia juga juga dikelaskan untuk jenis enjin berlainan semada enjin petrol atau enjin diesel. Sebagai contoh diluar sana, anda akan menemui minyak mineral untuk enjin petrol atau minyak sintetik untuk enjin diesel, atau sebaliknya untuk dipilih. > minyak enjin motor

Minyak enjin kereta ” recommended”

Bila sampai waktu tukar minyak enjin kereta, yang pertama ialah memilih jenis minyak enjin yang paling baik dan tidak lupa pula kemampuan poket sendiri.

Jenis-jenis minyak enjin yang perfect itu diambil kira faktor kesesuaian ia untuk dipakai/ dipadankan dengan enjin kereta anda.

  • Jenis minyak semada mineral, separuh sintetik, atau sintetik penuh
  • kod kelikatan
  • mematuhi piawaian Api
  • Jenama tekenal
Jenama terkenal dipilih untuk kepercayaan produk, antara jenama pengeluar minyak enjin adalah seperti Petronas, Shell, Castrol, Valvoline dan bermacam lagi.
Minyak hitam Valvoline
Beli Sekarang?

Jika kereta anda telah berusia, mungkin anda perlu mempertimbangkan untuk menggunakan minyak mineral, atau jika kereta anda baru keluar kedai dan ia dijana dengan enjin moden mungkin minyak hitam yang terbaik untuk dipilih ialah minyak full-synthetic.
Harus diingat bahwa minyak “recommended” dari owner manul adalah paling perfect sebenarnya, tiada pengeluar minyak memahami kemahuan enjin kereta anda melainkan pembina kereta anda itu sendiri.

Kod pada botol minyak enjin akan dilabel seperti  15w 40 dan dibawahnya pula terdapat seperti API SN, API SP, API SG

Kod Viscosity

Kod Viscoty adalah kod minyak kelikatan minyak itu samada cepat atau perlahan minyak itu mengalir. Kelikatan minyak diukur dengan rintangannya untuk mengalir. Terdapat dua nombor yang menentukan kelikatan minyak. Nombor pertama berakhir dengan huruf ‘W’, yang bermaksud Musim Sejuk. Pengukuran ini berkaitan dengan cara minyak mengalir apabila ia sejuk, seperti semasa enjin dihidupkan. Nombor kedua ditakrifkan oleh cara minyak mengalir apabila pada suhu yang lebih tinggi suhu operasi enjin biasa.

 

Lebih kecil nombor, lebih baik ia akan mengalir. Jadi 5W-30 akan mengalir lebih mudah daripada 10W-30 pada suhu permulaan dan 10W-30 akan mengalir lebih mudah daripada 10W-40 pada suhu operasi enjin biasa. Ini penting, kerana minyak enjin secara semula jadi menebal apabila ia sejuk dan nipis semasa ia dipanaskan. Minyak nipis, kelikatan rendah mengalir lebih mudah untuk melindungi bahagian enjin pada suhu sejuk. Minyak kelikatan yang tebal dan tinggi biasanya lebih baik untuk mengekalkan kekuatan filem untuk melindungi enjin pada suhu tinggi. Sumber Castrol

American Petroleum Institute (API)

(Api)Institut Petroleum Amerika – ialah persatuan perdagangan A.S.A untuk industri minyak dan gas asli. Ia menyatukan semula watak yang berbeza dalam pengeluaran, penghalusan, pengedaran dan banyak aktiviti lain di sekitar ptroleum. 
Di antara aktiviti mereka, mereka menetapkan piawai teknikal yang pelbagai, seperti kaedah pengukuran, piawaian untuk reka bentuk bejana tekanan, dsb., tetapi juga piawaian industri untuk penjimatan tenaga minyak motor. Terdapat dua kategori: petrol dan diesel. Kategori S adalah untuk “Spark Ignition”, untuk Petrol dan kategori C adalah untuk “Compression Ignition’, untuk Diesel.
 Untuk kedua-duanya, huruf S atau C diikuti dengan huruf lain. Contohnya, SM atau CF. Semakin tinggi huruf, semakin terkini teknologi minyak. Untuk minyak terkini, spesifikasi yang lebih tinggi akan menggantikan gred huruf yang lebih rendah. Sebagai contoh, jika kita mempunyai minyak dengan spesifikasi SN, ia juga boleh digunakan untuk kenderaan yang meminta API SM, SL dan SJ; ia serasi ke belakang.
Walau bagaimanapun, anda perlu memberi perhatian kepada tahun pembinaan enjin. Jika enjin terlalu lama, kimia moden mungkin tidak disesuaikan atau serasi dengan reka bentuk enjin lama dan bahan yang digunakan untuk membuat enjin. Mari lihat mengikut kategori cara ia berfungsi.
Di bawah adalah semua kategori API dalam Petrol. Ia
adalah terutamanya untuk kereta penumpang, kerana kebanyakan kereta di Malaysia adalah Petrol dan bukan
Diesel.

jenis minyak enjin

Kategori

Status

Servis

SP

SEMASA

Diperkenalkan pada Mei 2020, direka untuk memberikan perlindungan terhadap pra-pencucuhan berkelajuan rendah (LSPI), perlindungan haus rantai pemasaan, perlindungan deposit suhu tinggi yang dipertingkatkan untuk omboh dan pengecas turbo, serta kawalan enapcemar dan varnis yang lebih ketat. API SP dengan Penjimatan Sumber sepadan dengan ILSAC GF-6A dengan menggabungkan prestasi API SP dengan penjimatan bahan api yang lebih baik, perlindungan sistem kawalan pelepasan dan perlindungan enjin yang beroperasi pada bahan api yang mengandungi etanol sehingga E85.

SN

SEMASA

Untuk enjin automotif 2020 dan lebih lama

SM

SEMASA

Untuk enjin automotif 2010 dan lebih lama

SL

SEMASA

Untuk enjin automotif 2004 dan lebih lama

SJ

SEMASA

Untuk enjin automotif 2001 dan lebih lama

SH

USANG

AWAS: Tidak sesuai untuk digunakan dalam kebanyakan enjin automotif berkuasa petrol yang dibina selepas 1996. Mungkin tidak memberikan perlindungan yang mencukupi terhadap pengumpulan enap cemar enjin, pengoksidaan atau haus.

SG

USANG

AWAS: Tidak sesuai untuk digunakan dalam kebanyakan enjin automotif berkuasa petrol yang dibina selepas 1993. Mungkin tidak memberikan perlindungan yang mencukupi terhadap pengumpulan enap cemar enjin, pengoksidaan atau haus.

SF

USANG

AWAS: Tidak sesuai untuk digunakan dalam kebanyakan enjin automotif berkuasa petrol yang dibina selepas 1988. Mungkin tidak memberikan perlindungan yang mencukupi terhadap pengumpulan enap cemar enjin, pengoksidaan atau haus. 

SE

USANG

AWAS: Tidak sesuai digunakan dalam kebanyakan enjin automotif berkuasa petrol yang dibina selepas 1979.

SD

USANG

AWAS: Tidak sesuai digunakan dalam kebanyakan enjin automotif berkuasa petrol yang dibina selepas 1971. Penggunaan dalam enjin yang lebih moden boleh menyebabkan prestasi yang tidak memuaskan atau kerosakan peralatan.

SC

USANG

AWAS: Tidak sesuai digunakan dalam kebanyakan enjin automotif berkuasa petrol yang dibina selepas 1967. Penggunaan dalam enjin yang lebih moden boleh menyebabkan prestasi yang tidak memuaskan atau kerosakan peralatan..

SB

USANG

PERHATIAN: Tidak sesuai digunakan dalam kebanyakan enjin automotif berkuasa petrol yang dibina selepas 1951. Penggunaan dalam enjin yang lebih moden boleh menyebabkan prestasi yang tidak memuaskan atau kerosakan peralatan..

SA

USANG

PERHATIAN: Tidak mengandungi bahan tambahan. Tidak sesuai untuk digunakan dalam kebanyakan enjin automotif berkuasa petrol yang dibina selepas 1930. Penggunaan dalam enjin moden boleh menyebabkan prestasi tidak memuaskan atau kerosakan peralatan.

Sumber : 

Minyak hitam terbaik untuk enjin Diesel 

Untuk enjin kenderaan seperti truck, lori, dan bas atau mana-mana yang menggunakan enjin diesel minyak hitam terbaik adalah mengikut spesifikasi API dibawah

Kategori

Status

Servis

CK-4

SEMASA

Kategori Perkhidmatan API CK-4 menerangkan minyak untuk digunakan dalam enjin diesel kitaran empat lejang berkelajuan tinggi yang direka untuk memenuhi piawaian pelepasan ekzos bukan jalan raya tahun model 2017 dan Tahap 4 serta untuk enjin diesel tahun model sebelumnya.

Minyak ini diformulasikan untuk digunakan dalam semua aplikasi dengan bahan api diesel dalam julat kandungan sulfur sehingga 500 ppm (0.05% mengikut berat). Walau bagaimanapun, penggunaan minyak ini dengan lebih daripada 15 ppm (0.0015% mengikut berat) bahan api sulfur boleh memberi kesan kepada ketahanan sistem ekzos selepas rawatan dan/atau selang pembuangan minyak. Minyak ini amat berkesan untuk mengekalkan ketahanan sistem kawalan pelepasan di mana penapis zarah dan sistem rawatan lanjutan lain digunakan. Minyak API CK-4 direka untuk memberikan perlindungan yang dipertingkatkan terhadap pengoksidaan minyak, kehilangan kelikatan akibat ricih, dan pengudaraan minyak serta perlindungan terhadap keracunan mangkin, penyekatan penapis zarah, haus enjin, mendapan omboh, degradasi suhu rendah dan tinggi. sifat, dan peningkatan kelikatan berkaitan jelaga. Minyak API CK-4 melebihi kriteria prestasi API CJ-4, CI-4 dengan CI-4 PLUS, CI-4 dan CH-4 dan boleh melincirkan enjin yang memerlukan Kategori Perkhidmatan API tersebut dengan berkesan. Apabila menggunakan minyak CK-4 dengan bahan api sulfur lebih tinggi daripada 15 ppm, rujuk pengeluar enjin untuk cadangan selang masa servis.

CJ-4

SEMASA

Untuk enjin diesel kitaran empat lejang berkelajuan tinggi yang direka untuk memenuhi piawaian pelepasan ekzos bukan jalan raya tahun model 2010 dan Tahap 4 serta untuk enjin diesel tahun model sebelumnya. Minyak ini diformulasikan untuk digunakan dalam semua aplikasi dengan bahan api diesel dalam julat kandungan sulfur sehingga 500 ppm (0.05% mengikut berat). Walau bagaimanapun, penggunaan minyak ini dengan lebih daripada 15 ppm (0.0015% mengikut berat) bahan api sulfur boleh memberi kesan kepada ketahanan sistem ekzos selepas rawatan. Minyak API CJ-4 melebihi kriteria prestasi API CI-4 dengan CI-4 PLUS, CI-4, CH-4, CG-4 dan CF-4 dan secara berkesan boleh melincirkan enjin yang memerlukan Kategori Perkhidmatan API tersebut. Apabila menggunakan minyak CJ-4 dengan bahan api sulfur lebih tinggi daripada 15 ppm, rujuk pengeluar enjin untuk selang masa servis.

CI-4

SEMASA

Diperkenalkan pada tahun 2002. Untuk enjin berkelajuan tinggi, empat lejang direka untuk memenuhi piawaian pelepasan ekzos 2004 yang dilaksanakan pada tahun 2002. Minyak CI-4 dirumus untuk mengekalkan ketahanan enjin di mana peredaran semula gas ekzos (EGR) digunakan dan bertujuan untuk digunakan dengan diesel bahan api yang mengandungi kandungan sulfur sehingga 0.5% berat. Boleh digunakan sebagai ganti minyak CD, CE, CF-4, CG-4 dan CH-4. Sesetengah minyak CI-4 mungkin juga layak untuk sebutan CI-4 PLUS.

CH-4

SEMASA

Diperkenalkan pada tahun 1998. Untuk enjin berkelajuan tinggi, empat lejang direka untuk memenuhi piawaian pelepasan ekzos 1998. Minyak CH-4 secara khusus dikompaun untuk digunakan dengan bahan api diesel yang mengandungi kandungan sulfur sehingga 0.5% berat. Boleh digunakan sebagai ganti minyak CD, CE, CF-4 dan CG-4.

CG-4

USANG

AWAS: Tidak sesuai digunakan dalam kebanyakan enjin automotif berkuasa diesel yang dibina selepas 2009.

CF-4

USANG

AWAS: Tidak sesuai digunakan dalam kebanyakan enjin automotif berkuasa diesel yang dibina selepas 2009.

CF-2

USANG

AWAS: Tidak sesuai untuk digunakan dalam kebanyakan enjin automotif berkuasa diesel yang dibina selepas 2009. Enjin kitar dua lejang mungkin mempunyai keperluan pelinciran yang berbeza daripada enjin empat lejang, jadi pengilang harus dihubungi untuk mendapatkan cadangan pelinciran semasa.

CF

USANG

PERHATIAN: Tidak sesuai untuk digunakan dalam kebanyakan enjin automotif berkuasa diesel yang dibina selepas 2009. Minyak kategori “C” kemudiannya biasanya sesuai atau lebih disukai untuk enjin automotif diesel yang minyak “CF” dinyatakan. Peralatan lama dan/atau enjin diesel dua lejang, terutamanya yang memerlukan produk monogred, walau bagaimanapun mungkin memerlukan minyak kategori “CF”.

CE

USANG

PERHATIAN: Tidak sesuai digunakan dalam kebanyakan enjin automotif berkuasa diesel yang dibina selepas 1994.

CD-II

USANG

PERHATIAN: Tidak sesuai digunakan dalam kebanyakan enjin automotif berkuasa diesel yang dibina selepas 1994.

CD

USANG

PERHATIAN: Tidak sesuai digunakan dalam kebanyakan enjin automotif berkuasa diesel yang dibina selepas 1994.

CC

USANG

AWAS: Tidak sesuai digunakan dalam kebanyakan enjin berkuasa diesel yang dibina selepas tahun 1990.

CB

USANG

AWAS: Tidak sesuai digunakan dalam kebanyakan enjin berkuasa diesel yang dibina selepas 1961.

CA

USANG

AWAS: Tidak sesuai digunakan dalam kebanyakan enjin berkuasa diesel yang dibina selepas 1959.

minyak hitam untuk enjin diesel

Kategori

Status

Servis

FA-4

SEMASA

Kategori Perkhidmatan API FA-4 menerangkan minyak XW-30 tertentu yang dirumus khusus untuk digunakan dalam enjin diesel kitaran empat lejang berkelajuan tinggi terpilih yang direka untuk memenuhi piawaian pelepasan gas rumah hijau (GHG) model tahun model 2017. Minyak ini dirumus untuk digunakan dalam aplikasi di lebuh raya dengan kandungan sulfur bahan api diesel sehingga 15 ppm (0.0015% mengikut berat). Rujuk kepada pengesyoran pengeluar enjin individu berkenaan keserasian dengan minyak API FA-4. Minyak ini diadun kepada julat kelikatan ricih tinggi suhu tinggi (HTHS) 2.9cP–3.2cP untuk membantu dalam mengurangkan pelepasan GHG. Minyak ini amat berkesan untuk mengekalkan ketahanan sistem kawalan pelepasan di mana penapis zarah dan sistem rawatan lanjutan lain digunakan. Minyak API FA-4 direka untuk memberikan perlindungan yang dipertingkatkan terhadap pengoksidaan minyak, kehilangan kelikatan akibat ricih, dan pengudaraan minyak serta perlindungan terhadap keracunan mangkin, penyekatan penapis zarah, kehausan enjin, mendapan omboh, degradasi suhu rendah dan tinggi. sifat, dan peningkatan kelikatan berkaitan jelaga. Minyak API FA-4 tidak boleh ditukar ganti atau serasi ke belakang dengan API CK-4, CJ-4, CI-4 dengan minyak CI-4 PLUS, CI-4 dan CH-4. Rujuk kepada cadangan pengeluar enjin untuk menentukan sama ada minyak API FA-4 sesuai untuk digunakan. Minyak API FA-4 tidak disyorkan untuk digunakan dengan bahan api yang mempunyai sulfur lebih daripada 15 ppm. Untuk bahan api dengan kandungan sulfur lebih daripada 15 ppm, rujuk kepada pengesyoran pengeluar enjin.