3 petanda Valve enjin kereta motor anda adalah masalah

Biasanya bila dibuka head enjin kita akan nampak dua bulatan berkerak dan berwarna hitam, itu adalah valve atau injap enjin kenderaan anda. Benda yang kecil tapi boleh mendatangkan masalah yang besar jika ia tidak berfungsi dengan sempurna.

Jarang sekali kita mendengar masalah Valve pada masa sekarang kerana enjin moden dengan overhead camshaft terbina dengan dengan sedikit sahaja komponen untuk rosak dan memberi masalah pada enjin kereta , motor sepertinya. Pada masa lalu, beberapa komponen, seperti pengangkat bukan hidraulik, batang tolak, spring dan injap itu sendiri, semuanya boleh rosak.

Mungkin anda pernah dengar orang cakap enjin kena “ejas valve” atau satu lagi kena “grind valve” . Ini kerana kereta lama seringkali perlukan laras kembali valve. Jika anda pakai kereta lama rasanya anda masih lagi dengan masalah ini, tapi jika kereta baru sekarang purata bebas masalah ini.

Apa fungsi Valve?

Oleh kerana enjin perlu mengambil dan membuang semacam sifat manusia juga, jadi untuk tidak makan secara berterusan mulut perlu ditutup dan sampai masa perlulah membuang. Begitu juga fungsi valve pada enjin kereta, satu untuk ambilan minyak dan satu lagi adalah untuk membuang sisa bahan bakar.

3 petanda Valve enjin kereta motor anda adalah masalah

1. Asap Biru Dari Paip Ekzos

Asap biru adalah petanda klasik masalah enjin keseluruhan dan tidak boleh diabaikan. Walaupun asap biru bukan secara khusus akibat masalah injap, ia adalah salah satu petunjuk yang paling biasa, terutamanya apabila digabungkan dengan bunyi berdetik dan bunyi meletus.

Apabila Valve Guide dan valve seal haus, ia membenarkan minyak melalui ke ruang pembakaran dan dibakar bersama bahan api. Anda juga akan mendapati bahawa paras minyak hitam anda menurun secara konsisten, atau anda perlu menambah minyak dengan kerap, dan anda mungkin keliru dimana kebocoran enjin berlaku kerana tak nampak.

Secara amnya, jumlah asap biru yang anda lihat dengan valve gide dan kebocoran oil seal adalah agak kecil dan hampir tidak ketara. Jika kereta anda keluar asap dengan banyak, maka anda mungkin mengalami masalah yang lebih serius seperti gelang omboh(ring piston) yang dah haus atau rosak. Sebaik-baiknya minta mekanik profesional memeriksa enjin anda apabila anda menghadapi masalah ini.

2. Kehilangan Kuasa Enjin

Satu lagi tanda bahawa anda mempunyai masalah valve ialah anda sering melihat pengurangan kuasa dan prestasi enjin.

 Valve direka bentuk agar sesuai dengan tempat duduk mereka dengan sempurna dan memberikan sedikit kelonggaran. Jika pemandu dan seal ia bocor, minyak hitam boleh terkumpul di bahagian atas injap dan menyebabkan ia tidak tertutup rapat dengan lantai itu.

.Ini boleh menyebabkan masalah mampatan atau hilang compression, yang membawa kepada pembakaran yang lemah dan kehilangan kuasa.

Valve terbakar adalah satu lagi masalah yang menyumbang kepada isu kuasa. Apabila valve terbakar,ia akan mempunyai lubang besar yang menyebabkan bocor ambilan petrol dan mengurangkan mampatan.

3. Bunyi Detik atau Bunyi Meletus

Bunyi berdetik atau bunyi meletus ialah jenis bunyi yang paling biasa anda akan dengar apabila anda menghadapi masalah dengan valve(injap) anda.

Banyak kali, anda akan mendengar bunyi ini sebelum anda melihat masalah lain. Bunyi ini menjadi lebih kuat dan lebih laju apabila anda open throttle. Ini biasanya tanda-tanda kereta atau motor anda mempunyai masalah valve, biasanya disebut valve longgar. Atau enjin berbunyi demikian berpunca dari masalah minyak hitam kurang.

Kebanyakkan kereta mempunyai pengangkat hydraulic, dan pengangkat ini perlu diberi pelincir berterusan dan tekanan pada tahap yang tepat sentiasa. dan jika tekanan berkurangan sedikit ia akan meningkatkan pergerakan injap berlebihan. Sumber berkata

kesimpulan

Masalah injap valve adalah sesuatu yang tidak boleh anda abaikan kerana ia boleh bertukar menjadi masalah yang lebih serius dan mahal di kemudian hari. Walau bagaimanapun, ia mudah untuk dicegah, atau sekurang-kurangnya kelewatan, dengan penyelenggaraan enjin yang betul. Tukar minyak hitam anda dengan kerap, dan selesaikan sebarang masalah enjin lain dengan segera.