keturunan model Toyota Supra dari awal pembinaan

 Garis keturunan model-model Toyota Supra sebenarnya boleh dikesan kembali kepada Toyota 2000GT yang cantik pada tahun 60-an. Dengan bonet yang panjang, kabin belakang berat sebelah dan susun atur enjin 6 silinder sebaris dan pacuan roda belakang, pengaruh 2000GT dapat dirasai dalam setiap penjelmaan Supra.

Sejarah Toyota Supra bermula

Toyota pada asalnya mendedahkan nama Supra pada April 1978, dipilih sebagai sebutan akhiran baharu untuk spin-off yang lebih panjang, lebih luas dan lebih berkuasa bagi coupé Celica generasi kedua. Model itu juga dikenal pasti melalui kod casis A40nya.
Direka dan dibangunkan dalam usaha untuk bersaing dalam pasaran grand tourer yang popular di pasaran Jepun dan Amerika Utara – diperintah hampir secara eksklusif oleh Datsun Z-cars pada masa itu – A40 Celica Supra baharu (dinamakan Celica XX dalam pasaran domestiknya) menggantikan Celica’s rangkaian enjin empat silinder dengan enjin enam silinder licin seperti sutera yang menawarkan watak yang lebih mewah. Maka bermulalah sejarah Toyota Supra…<dikhabarkan oleh magazine)

1967 Toyota Supra

1967 Toyota supra

1978 A40

Kisah Supra bermula dengan Celica, yang menjadi asas bagi Toyota Celica Supra (A40) yang asal pada tahun 1978 dengan casis yang dipanjangkan dan enjin 6 silinder sebaris termaju
Toyota Celica
Celica A40

1981 A60

Garisan terang dan lampu pop timbul Supra gen kedua menguatkan estetika tahun 80-an yang menakjubkan, bersama-sama dengan roda dan tayar yang lebih besar, dan lampu angkat tutup fiberglass
A60

1987 A70

Jurutera Toyota membina A70 dari mula dengan mengutamakan prestasi tulen. Ia merupakan Supra pertama yang menampilkan enjin pengecas turbo, induksi udara berubah-ubah yang meningkatkan kuasa dan dampers boleh laras elektronik.
Toyota A70

1983 A80

Dengan keseimbangan berat yang hampir sempurna, enjin 2JZ yang mengagumkan dan gaya yang jelas, A80 Supra adalah gabungan gaya, teknologi dan prestasi yang menarik.
1993 Toyota supra

Dan kini, 18 tahun selepas pengeluaran Supra dihentikan, Toyota GR Supra generasi kelima (A90) baharu itu dalam pengeluaran penuh sekali lagi. Sejarah Supra berterusan