Deposit minyak enjin kereta motor

Gambar dalaman enjin kereta, piston, valve, crankshaft

Apa itu deposit minyak pelincir dan kesannya kepada enjin kereta setelah ia berlaku

Kini disedari isian minyak kereta/motor mula kurang cukup untuk perjalanan biasa anda. Tahukah anda berkemungkinan kenderaan anda mengalami deposit enjin pada peringkan permulaan.  Tidak diendahkan lagi hal yang berlaku kerana kesibukkan urusan masing-masing sehinggalah suatu ketika enjin tiba-tiba terhenti di tengah jalan dan setelah itu perlaburan yang besar perlu dikeluarkan untuk memulihkan enjin yang sudah rosak itu. Jadi apakah itu deposit enjin dan bagaimanakah ia berlaku.

Deposit pada enjin berlaku secara perlahan tanpa kita sedari walaupun kadang-kala keadaan pada luaran enjin masih bersih berkilat. Nah jangan dipandang rupa luaran sahaja, apakah yang berlaku didalam ruang pembakaran enjin semestinya tidak kita ketahui. Kesan berlakunya deposit tidak mudah kita ketahui melainkan setelah cylinder head enjin kereta/motor mula diangkat keluar barulah terlihat buktinya deposit telah berlaku dan keterlihatan telah menjadi kerak karbon hitam telah melekat pada bahagian komponen enjin tertentu seperti kepala piston, injap(valve), kawah cylinder head contohnya.

Impak setelah berlaku deposit 

Gambar deposit kerak karbon berlaku pada valve

Kuat “makan” minyak petrol

Adakah anda mendapati diri anda perlu mengisi petrol lebih kerap daripada biasanya?  Kehadiran deposit minyak boleh menyumbat bahan penyuntik bahan api bersekali menyalut(merosakkan) spark plug anda, boleh memberi impak negatif kepada setiap gelen petrol dalam jarak kereta,motor anda tempuh. Perlu mengeluarkan lebih banyak bahan api yang membuatkan perbelanjaan anda naik.

Enjin susah start

Kereta mula susah start dan melambatkan perjalanan anda pada hari itu, dan ia menjadi petanda yang tidak baik.  Walaupun anda akhirnya dapat memulakannya, maka sedarlah bahawa enjin itu mungkin cuba memberitahu anda sesuatu.

Enjin panas

Sekiranya minyak pelincir terlalu pekat(deposit) untuk memastikan pergerakan bahagian enjin bergerak lancar, makanya proses menyejukkan enjin terbantut dan membuatkan enjin menjadi panas. Sekiranya tolok suhu enjin menegang terhadap haba, maka itu mungkin menandakan minyak terlalu pekat dan alirannya tersekat.

Gambar menunjukkan cara aliran minyak perlincir pada enjin motor
Aliran perlincir enjin

Kuasa enjin menurun

Mengetahui kenderaan anda bergerak tidak seberapa cepat seperti yang sepatutnya seperti sedang bergelut dengan bebannya.  Jika tidak diselenggara(servis) dengan cepat boleh menyebabkan kerosakan selanjutnya terhadap enjin anda.

Sensor oksigen gagal

Gambar oksigen sensor kereta

Sensor oksigen kereta anda membolehkan anda tahu semua perkara OK dengan tahap oksigen gas yang keluar dari enjin itu.  Ia terpasang pada sistem ekzos it bertindak menghantar data ke Modul Kawalan Powertrain kereta, yang mengizinkan nisbah udara-ke-bahan api optimum.

Sekiranya sensor mula gagal, atau jika hujung sensor ditutup dengan minyak, maka ia boleh menjejaskan prestasi enjin dan pelepasan ke alam sekitar secara negatif, kerana menghantar data yang salah kepada komputer enjin.

Gambar lampu kuning meter kereta menyala

 Jika kereta anda telah mencatatkan 60,000 hingga 90,000 batu, maka sensor oksigennya harus diganti.  Buat temu janji dengan mekanik anda dan mereka akan menggantikannya untuk anda, memastikan kereta anda berjalan lancar dan juga hayat enjin yang lebih lama.

Spark plug rosak(misfire)

Gambar menunjukkan dalaman enjin bahagian top overhaul

Satu lagi keburukan berlaku yang disebabkan oleh spark plug (palam pencucuh). Memandangkan mereka pemangkin yang menyalakan bahan api, jika ia dimatikan walaupun dengan satu milisaat, maka akan menjadi nyalaan tersasar atau di sebut misfire – anda akan tahu ini telah berlaku kerana gerakan enjin seakan melompat secara tiba-tiba ketika berjalan.

 Sama seperti keadaan susah hidup enjin, kerosakan plug disebabkan oleh selaput minyak yang melekat padanya berpunca dari gasket bocor, grommets
 atau O-rings. Satu palam pencucuh rosak adalah  cukup untuk menggantikan kesemuanya.

Lampu menunjukkan pelincir kurang

Jika lampu “check engine oil” berkelip apabila anda memandu, maka kereta anda tidak lama lagi akan menjadi tidak berguna jika tidak dikawal.  Sekalipun anda baru saja membuat isi ganti minyak baru, deposit akan menghalang alirannya, dan jika pelincir tidak dapat mengalir dengan betul, maka kerosakan enjin serius boleh berlaku.

Pelepasan gas ekzos berlebihan

 Kotor, tebal, atau minyak pelincir pekat boleh meningkatkan pelepasan gas(asap), merosakkan kereta dan mencemarkan persekitaran kita.

Punca berlaku deposit

Ramai para mekanik menyetujui punca berlakunya deposit enjin adalah disebabkan oleh minyak pelincir yang dipakai oleh enjin itu sendiri, disebalik fungsi peranan ia adalah menahan geseran makanisma dalaman enjin ketika bergerak untuk mengelakkan kehausan komponen berlaku juga sebagai penyejuk enjin. Mungkin juga benar anggapan mereka jika kita membaca hal ini.

Sebahagian sebab mengapa orang begitu keliru tentang sebab-sebab deposit minyak enjin adalah terdapat banyak mitos mengenai jenis minyak tertentu.  Salah satu yang paling lazim ialah minyak paraffin adalah punca utama deposit kerana lilin semulajadi yang terkandung didalam minyak ini. Kepercayaan ini mempunyai unsur kebenaran juga, jadi mari kita periksa lebih dalam pada minyak semulajadi.

Minyak mentah(mineral) dibuat dalam penapisan minyak dari sumber semula jadi.  Minyak mentah membekalkan komponen untuk semua produk berasaskan minyak, termasuk minyak pelincir mineral.  Di kilang penapis, minyak ini dipecah menjadi komponen yang berbeza (seperti petrol dan minyak tanah);  Minyak pelincir hanya satu daripada produk akhir.  Minyak mentah sangat berharga kerana ia adalah sumber semula jadi yang tidak boleh diperbaharui – apabila kita kehabisan, maka kita kehabisan stok.

Istilah paraffinic (berasaskan parafin) menerangkan jenis minyak mentah itu.  Minyak pelincir yang diperbuat daripada minyak mentah berasaskan parafin mempunyai reputasi untuk menyebabkan deposit dalam enjin, kerana lilin adalah salah satu daripada komponen utamanya.  Walau bagaimanapun, pengeluar minyak membuang sebanyak mungkin lilin semasa proses penapisan minyak, memandangkan lilin tidak memberi manfaat kepada minyak pelincir, tetapi ia adalah sangat berharga untuk membuat produk lain.

Dikatakan, sedikit lilin masih lagi kekal;  ia terlalu mahal dan tidak cekap untuk mencari lebih ketulenan pada minyak itu lagi dengan menghapuskan semua kesan parafin.  Bagi produk pasaran massa yang agak murah seperti minyak pelincir, ia dikira tidak berbaloi.  Jadi, minyak pelincir enjin berasaskan parafin di rak kedai jelas akan mengandungi jumlah minuscule lilin.  Memang benar, pada suhu yang rendah, jumlah residu yang kecil ini dapat bertompok dalam bentuk kristal, tetapi ini jauh dari pembentukan fatal deposit berminyak yang banyak orang takut.

Kelebihan minyak sintetik(synthetic) mengurangkan deposit

Gambar minyak pelincir enjin

Sekarang kita tahu beberapa kekurangan minyak mentah, anda mungkin tertanya-tanya tentang alternatif anda.  Selalunya kita terfikir akan minyak sintetik, dan walaupun nama hanya berbunyi lebih bersih dan lebih saintifik, ia tidak semestinya menyelesaikan semua masalah anda.

Seperti yang telah kita lihat, pengguna mempunyai banyak pilihan minyak, dan seperti yang anda ketahui, mineral atau sintetik merupakan salah satu keputusan pertama yang mesti dibuat.

Minyak berasaskan mentah, kerana asal-usulnya yang semula jadi di dalam bumi, mengandungi sulfur dan bahan pencemar yang tidak diingini atau berbahaya.  Banyak bahan pencemar ini dikeluarkan dari minyak semasa proses penapisan, tetapi mustahil untuk sepenuhnya membersihkan minyak berasaskan mineral;  ia terlalu mahal,tidak praktikal dengan merancang dan melabur dalam industri yang akan menapis minyak itu menjadi bentuk yang sepenuhnya tulen.  Seperti yang telah kita nyatakan sebelum ini, sisa bahan cemar adalah salah satu penyebab deposit minyak pelincir.

Minyak sintetik, walaupun jauh lebih mahal daripada berasaskan mineral, tapi ia menawarkan beberapa kelebihan.  Oleh kerana minyak synthetic tidak berasal daripada bahan api fosil, mereka tidak menguras sumber semula jadi yang tidak boleh diperbaharui.  Dan kerana mereka direka oleh ahli kimia, mereka boleh diperkasakan untuk memenuhi keperluan automotif tertentu, tidak kira betapa tuntutannya.  Oleh itu, jika anda memutuskan untuk membeli minyak sintetik, timbanglah kos dan faedah dengan teliti.  Tetapi sementara minyak kejuruteraan makmal ini mungkin lebih bersih daripada berasaskan minyak mentah, ia masih tidak sempurna.

Pengeluar minyak pelincir sintetik mahu anda mempercayai bahawa produk mereka adalah yang ajaib bagi setiap enjin di jalan raya.  Synthetics menawarkan banyak faedah mengatasi minyak mineral, oleh itu harga ia lebih tinggi, jadi ia menarik perhatian anda untuk memilihnya tetapi silalah anda jarakkan waktu tukarnya.  Berapa lama sekali tukar minyak pelincir telah disyorkan pengilang, biasanya 3,000 hingga 5,000 batu (4,828 hingga 8,047 kilometer). Bagi admin pula buat lebih singkat adalah lebih baik jika berkemampuan.

Sumber :
1-https://auto.howstuffworks.com/5-tips-for-preventing-motor-oil-deposits1.htm


2-https://www.holtsauto.com/redex/news/8-signs-cars-engine-affected-oil-deposits/